Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2013

"Το 2013 κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιαίτερα στη football league, όπου αναδείχθηκαν πολλοί νέοι και ελπιδοφόροι ρέφερι. Δεν έλειψαν βέβαια και τα σοβαρά λάθη, όπως π.χ. στον τελικό του κυπέλλου με το χέρι του Μανιάτη, αλλά καλό είναι να ρίχνουμε καμιά ματιά και έξω από το σπίτι μας. Σε Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και στα ευρωπαϊκά ματς γίνεται της κακομοίρας. 
Στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας για πρώτη φορά δεν κόπηκε κανείς διαιτητής και βοηθός κι έτσι ο αριθμός αυτός που σφυρίζουν έγινε 30. Επισήμως για να έχουν όλοι μια ακόμα ευκαιρία λόγω και της αύξησης των ομάδων και ανεπισήμως επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα η υπόθεση με τον Αριστείδη Κορέα και την έρευνα για τις καταγγελίες για τους παράνομους πίνακες του 2012.
Στο εξωτερικό είχαμε μια μεγάλη διάκριση, που ήταν η συμμετοχή του Τάσου Σιδηρόπουλου στον τελικό του Euro U17 και μάλιστα με άριστη διαιτησία. Ο 34χρονος ρέφερι ανέβηκε στην 1η κατηγορία της ΟΥΕΦΑ και με δεδομένο τόσο τους ορισμούς του, όσο και την κλήση του στο σεμινάριο των κορυφαίων ρέφερι της Ευρώπης βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον του και την προοπτική να μπει στυς ελίτ. Επίσης η Ελένη Λαμπαδαρίου ήταν 4η στον τελικό του Euro U19 των γυναικών και ανέβηκε στην 1η κατηγορία. Στον πίνακα των διεθνών δεν είχαμε καμία αλλαγή στους διαιτητές, ενώ στους βοηθούς οι Κωσταράς και Γρεβένης πήραν τις θέσεις των Σαραϊδάρη και Βασιλειάδη. Επίσης στις γυναίκες βγήκαν οι Κασκαντήρη και Μπούμπουρη και μπήκε η Αντωνίου.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ
Η ΚΕΔ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην επιμόρφωση των διαιτητών. Τα μέλη της ΚΕΔ και οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές όργωσαν όλη την Ελλάδα για σεμινάρια και σχολές διαιτησίας, ενώ διοργανώθηκε στα πρότυπα της ΟΥΕΦΑ και του core και ένα σεμινάριο με συμμετοχή 14 ταλαντούχων διαιτητών της football league. 
Δεν έλλειψαν, βέβαια, και κάποια ευτράπελα, σε μικρότερες κατηγορίες. Οπως στην Β' κατηγορία της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, όπου μέτρησε γκολ που πέτυχε αναπληρωματικός που έκανε ζέσταμα ή στη Γ' εθνική, όπου στο ματς Ζωνιανά-Ηρόδοτος παίκτης των φιλοξενούμενων αποβλήθηκε κατά λάθος με δεύτερη κίτρινη κάρτα και παρανόμως ο διαιτητής Κυρίτσης από τα Δωδεκάνησα τον γύρισε πίσω στον αγνωιστικό χώρο μετά από πέντε και πλέον λεπτά, αφού μετά από συννενόηση με τους βοηθούς του κατάλαβε πως έκανε λάθος.
Επίσης κάποιοι θρασύδειλοι κτύπησαν ξανά και επιτέθηκαν κατά του μέλους της ΚΕΔ Δημήτρη Καλύβα μετά από αγωνιστικά τεστ στη Φυλή. Ευτυχώς ο Καλύβας δεν έπαθε κάτι παρά μόνο το σφοδρό ψυχολογικό σοκ.
Στον διεθνή χώρο τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερν-Ντόρτμουντ σφύριξε ο Ιταλός Ριτσόλι, τον τελικό του Γιουρόπα Τσέλσι-Μπενφίκα ο Ολλανδός Κάιπερς, που διαιτήτευσε και τον τελικό του Συνομοσπονδιών Βραζιλία-Ισπανία, ενώ ο Βραζιλιάνος Ρίτσι ήταν ο διαιτητής στο παγκόμιο συλλόγων Μπάγερν-Καζαμπλάνκα. 
Η ΦΙΦΑ προσπαθεί διαρκώς να μειώσει τα λάθη και γι' αυτό εφάσμοσε την τεχνολογία γραμμής στο Συνομοσπονδιών και το παγκόσμιο συλλόγων, ενώ δοκίμασε και το σπρέι για να σημειώνει ο διαιτητής το σημείο που στέκεται το τείχος και το πού στήνεται η μπάλα. Η ΟΥΕΦΑ από την πλέυρά της συνέχισε το σύστημα των επιπρόσθετων διαιτητών, κάτι που δοκιμάστηκε στην Ελλάδα στα ημιτελικά και τον τελικό του κυπέλλου.
Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η τροποποίηση της διάταξης για το πότε καταλογίζεται οφσάιντ, που έπιασε αδιάβαστο πολύ κόσμο. Χαμός έγινε μετά το Παναθηναϊκός-Βέροια με το γκολ των φιλοξενούμενων, με τον βοηθό Δημήτρη Βερρή να αποδικνύεται ότι γνώριζε πολύ καλά την τροποποίηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου